Vojni ujetniki na Koroškem 1991
Prvi vojni ujetniki na Koroškem so bili zajeti miličniki ZSNZ. Dne 27.06.1991 ob 16.08 sta na nogometnem igrišču v Dravogradu pristala dva helikopterja JLA.
Športna hala Sl. Gradec , zbirni center ujetnikov JA 91

VOJNI UJETNIKI NA OBMOČJU UPRAVE ZA NOTRANJE ZADEVE SLOVENJ GRADEC – KOROŠKA REGIJA

Prvi vojni ujetniki na Koroškem so bili zajeti miličniki ZSNZ. Dne 27.06.1991 ob 16.08 sta na nogometnem igrišču v Dravogradu pristala dva helikopterja JLA. Izstopilo je 15 pripadnikov ZSNZ. TO in milica sta takoj pričela z aktivnostmi za obkolitev in zajetje. Po pogajanjih, ki jih je vodila TO, so se pripadniki ZSNZ predali. Zasežena je bila pomembna dokumentacija in posredovana RSNZ. Obkolitev in neposredno zajetje je izvedla enota TO. V neposredni bližini je bila posadka treh miličnikov PM Dravograd in patrulja dveh kriminalista.

Po odločitvi koordinacijske skupine, je v bližini bila za takojšnje posredovanje pripravljena enota PEM (3. vod 3.čete PEM RSNZ). Dva miličnika ZSNZ sta dogovorno v spremstvu dveh kriminalistov odšla na PM Dravograd in potem samostojno v vojašnico Bukovje. Ostalih 13 miličnikov ZSNZ so pripadniki TO prepeljali v Celje.

Vir: Željko Kljajić, komandir PM Dravograd, Peter Pungartnik, poveljnik 3. voda 3. čete PEM RSNZ in Dušan Ferenčak, pomočnik poveljnika 3. voda 3. čete PEM RSNZ,
Ročni zapis v dnevniku dogodkov Stalne službe UNZ Slovenj Gradec, od 27. 6. 1991 do 4. 7. 1991

Vojni ujetniki 1991, Koroška